Δίδαξαν υπερηφάνεια στο χθεσινό συλλαλητήριο γιατροί και υγειονομικοί. Αποφάσισαν να μη δουν τον υπουργό, αφού «δεν έχει τίποτα να μας πει». «Θα δώσουμε την ανυποχώρητη μάχη της νίκης απέναντι στα Μνημόνια της λεηλασίας», μας λέει ένας απ’ αυτούς
Της Ντάνι Βέργου
«Το Μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την Υγεία». Το κεντρικό σύνθημα της χθεσινής μαζικής κινητοποίησης γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ ήχησε δυνατά και πολλές φορές στην οδό Αριστοτέλους, αλλά και στους δρόμους μέχρι τη Βουλή όπου κινήθηκε η πορεία των διαμαρτυρομένων.
«Ολοι μαζί μπορούμε. Αντίσταση – Αγώνας – Ανατροπή», φώναζαν οι περίπου δύο χιλιάδες συγκεντρωμένοι γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία για μία ώρα έξω από το υπουργείο Υγείας. Πολλοί προέρχονταν από τα νοσοκομεία που κλείνουν – έχουν ήδη πάρει τις διαθεσιμότητές τους. «Αποφασίσαμε να μη δούμε τον υπουργό. Πραγματικά, δεν έχει τίποτα να μας πει σε αυτή τη φάση», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Η πορεία των διαμαρτυρομένων κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στη Σταδίου έκανε στάση για ένα τέταρτο για να συμπαρασταθεί στους σχολικούς φύλακες που πραγματοποιούσαν κατάληψη στο υπουργείο Εσωτερικών. Διακόπηκε όμως στη συνέχεια έξω από τη Βουλή όπου βρέθηκε απέναντι σε παραταγμένες κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ.
«Η σημερινή κινητοποίηση είναι η απαρχή των κινητοποιήσεων γιατρών και εργαζομένων στον χώρο της Υγείας, οι οποίες θα κλιμακωθούν και θα συντονιστούν με τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζομένους στην Αυτοδιοίκηση, τους πολίτες που βλέπουν τη ζωή τους να βουλιάζει και να διαλύεται», επισήμανε στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
«Ηρθε η ώρα να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, ν’ αντισταθούμε, να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας, να τολμήσουμε να δώσουμε τη μεγάλη, ανυποχώρητη μάχη της νίκης, μέχρι να τους ανατρέψουμε και να γκρεμίσουμε τα Μνημόνια της λεηλασίας.
Δεν πρέπει να μας νικήσει ο φόβος, δεν επιτρέπεται να διδάξουμε στη νέα γενιά τη μοιρολατρία και την υποταγή, αλλά την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των αγώνων», πρόσθεσε.
«Ολα είναι ανοιχτά», υπογράμμισε ο Στ. Κουτσιουμπέλης. Πέραν της συμμετοχής ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ στη 48ωρη απεργίας 18 και 19 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθεί πρόταση των εργαζομένων στα υπό κατάργηση νοσοκομεία για στάση εργασίας ή 24ωρη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα, τόνισε.
Συνάντηση με την τρόικα
«Οφείλουμε -σημείωσε ο Δ. Βαρνάβας- να προχωρήσουμε στη δημιουργία πρωτοβουλιών αγώνα σε κάθε περιοχή για να μην κλείσουν σχολεία, νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου, για να αποτρέψουμε διαθεσιμότητες – απολύσεις, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εργασία και τα εργασιακά δικαιώματα. Σε αυτές τις επιτροπές καλούμε να συμμετέχουν σωματεία του ιδιωτικού τομέα, σύλλογοι επαγγελματιών, αγροτικοί σύλλογοι, επιστημονικά σωματεία, κινήματα αντίστασης».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας φυσικά ήταν απασχολημένη χθες με τους εκπροσώπους της τρόικας. Στην πολύωρη η συνάντηση στο γραφείο του υπουργού συζητήθηκαν τρία θέματα:
* Οι σχεδιασμοί για την αναμόρφωση της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του υπουργείου Υγείας
* Ο σχεδιασμός για το φάρμακο, που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα εντός του επόμενου 24ώρου και
* Η κινητικότητα στην οποία το υπουργείο επισήμανε στους δανειστές την πρόοδο που έχει σημειωθεί, κι εκείνοι εξέφρασαν θετική εκτίμηση.
Η τρόικα, από την πλευρά της, ζητά από το υπουργείο Υγείας περαιτέρω συμπίεση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα στο 2013 – να πέσει στο 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δηλαδή κάτω από 2 δισ. ευρώ, ενώ προτεραιότητα έχει ο στόχος για χρήση γενοσήμων στο 60% εντός του έτους.
___________________________
http://www.efsyn.gr/?p=105593